söndag 22 april 2012

Hembakad pizza



Att jämföra köpt pizza med hembakad går inte. Det är som två helt olika maträtter. Förnärvarande föredrar vi vår hembakta. Degen är inspirerad av Leilas recept fast vi tar mer jäst.

Ingredienser

Tomatsås
1 pkt krossade tomater
1 pkt passerade tomater
½ gul lök
olivolja
½ tsk socker
salt och peppar
torkade örtkryddor (basilika, oregano)

Deg
50g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
½ dl olivolja
3 dl vatten
7-9 dl vetemjöl special

Fyllning
Mozarella
Kronärtskockshjärtan
oliver
Gul lök
Färska tomater
ev fetaost

Gör så här: Hacka löken och fräs den lätt i olja i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och häll i de krossade och passerade tomaterna. Häll i socker, salt och peppar. Låt småkoka länge. Häll i torkade örtkryddor mot slutet.

Smula jästen och värm vattnet till fingervarm temperatur. Häll vattnet över jästen och rör om till all jäst har löst sig. Strö över socker och salt och häll i olivoljan. Häll i mjölet och arbeta tills degen är fast och fin. Låt jäsa minst 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.

Skär mozarellan i tunna skivor, kronärtskockan i klyftor, löken i ringar och tomaten i skivor.

Dela degen i fyra delar och kavla ut till cirklar eller ovaler. Lägg de på plåtar utan bakplåtspapper. Bred ut tomatsås. Fördela fyllningen och strö över torkade örtkryddor. Grädda i övre delen av ugnen tills pizzan fått fin färg.




1 kommentar :

  1. Hej Göran! En olyckhändelse gjorde att ditt inlägg raderades. Tack för att du tycker bilden är fin och att det ser aptitligt ut. Hoppas att din pizza också blir god.

    SvaraRadera