söndag 29 april 2012

Gnocchi med champinjoner i grädde



En dag hittade vi ett recept på hemmagjord gnocchi i en tidning. Det verkade inte alls svårt. Vi provade och förstod att detta skulle nu bli vår nya favoriträtt. Gnocchi passa väldigt bra med olika såser. Här har vi gjort en gräddig sås med campinjoner till, men en mustig tomatsås är också fantastiskt gått till.

Ingredienser

Gnocchin
½ kg mjölig potatis
1, 5 dl durumvete
½ dl vetemjöl special
1 äggula
1 tsk salt

Gör så här: Koka potatisen och låt den svalna. Pressa den i en potatispress eller riv den fint. Blanda i en skål: potatisen, mjölet, ägget och salt och arbeta ihop till en fast deg. Gör fingertjocka rullar. Skär dessa i 2 cm långa bitar. Mjöla en gaffel och tryck varje bit platt. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i gnocchin och vänta tills de flyter upp. Då är de klara att tas upp. Det lättaste är att koka dem i omgångar. Man kan äta dem kokta, men vi brukar steka dem sedan innan servering.


Champinjoner i grädde
1 liter Färska champinjoner
1 rödlök
smör
1-2 vitlöksklyftor
2 msk Marsalavin eller vitt vin
5 dl grädde
1-2 msk soja
½ grönsaksbuljongtärning
salt

Gör så här: Skiva svampen tunnt och hacka löken fint. Stek löken i smör. Ta ur den ur pannan. Stek svampen knaprig. Lägg i löken och pressa i vitlöken och fräs tillsammans en stund. Tillsätt vinet och låt det nästan koka in helt. Häll i grädde, buljongtäning, soja och salt. Låt småkoka till lagom konsistens.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar